Pazartesi, Ağustos 06, 2007

Kenan Sofuoğlu İngiltere'de Tarih Yazdı!

Dünya Süpersport Şampiyonası'nın İngiltere yarışını 2. bitiren Türk pilot Kenan Sofuoğlu, sezonun bitmesine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

Kenan Sofuoglu


Türk motorsporları tarihinde bir ilke imza atıldı.

Dünya Süpersport Motosiklet Şampiyonası'nda mücadele eden Kenan Sofuoğlu, dünya şampiyonluğuna ulaşarak motorsporları tarihinde bunu başaran ilk Türk unvanını elde etti.

İngiltere'nin Brands Hatch Pisti'nde yapılan sezonun 10. yarışını 2. bitiren Kenan Sofuoğlu, şampiyonanın bitmesine 3 yarış kala zaferini ilan etti.

İngiltere'den aldığı 20 puanla 206 puana yükselen Kenan Sofuoğlu, en yakın rakibi Fransız Fabien Foret'nin 80 puan önünde şampiyonluğu garantiledi.

Hannspree Ten Kate Honda takımı adına yarışan ve geçen sezon klasmanda 3. olan Türk pilot, geride kalan 10 yarışın, altısını 1., ikisini 2., birini 3. bitirirken sadece İngiltere'nin Silverstone Pisti'nde yapılan yarışta kaza geçirdiği için podyuma çıkamadı.

Sezon, 9 Eylül'de Almanya, 30 Eylül'de İtalya ve 7 Ekim'de Fransa yapılacak yarışlardan sonra sona erecek.

Kaynak: http://www.ntvspor.net

İşte Kenan Sofuoğlu'nun Şampiyonluk Yolundaki Hikayesi

Motorunun numarası 54'ün simgelediği kent Sakarya'da, babası İrfan ustanın motosiklet tamir ve satış dükkanında motor sesine aşık olan 24 yaşındaki Kenan Sofuoğlu, yeteneği ile çocuk yaşta birçok başarıya imza attı.

Kardeşi Sinan'ın ardından pistlere çıkan Kenan Sofuoğlu, ismini ilk kez 1998'de duyurdu. İlk Türkiye Şampiyonluğu'na 14 yaşında ulaşan Sofuoğlu, Şubat 2001'deki ekonomik krizde sponsoru Honda'yı kaybetti.

Hayallerine kavuşmak için çırpınan Sofuoğlu'nun yardımına ailesi koştu. Baba İrfan Sofuoğlu, oğlunu Avrupa pistlerinde görmek için dükkanındaki tüm motosikletleri satarak, 50 bin avro topladı.

Almanya'da yaşayan bir akrabası sayesinde katıldığı Yamaha R6 Shell Cup'ta şampiyon olan Kenan Sofuoğlu, Yamaha takımı menajerlerinin dikkatini çekti. 2003'te Yamaha'nın seçmelerini kazanan dört motosikletçiden biri olarak katıldığı 600 cc Supersport kategorisinde de sezonu ikincilikle kapayan Sofuoğlu, Yamaha'nın güvenini kazandı.

Avrupa 1000 cc Super Stock kategorisinde üçüncü olarak kürsüye çıkan Sofuoğlu, bu başarıyı kazanan tarihteki ilk Türk sporcu unvanını aldı.

2005'te FIM Dünya Kupası'nda sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan Sofuoğlu, Yamaha R1 ile 8 yarışta 7 kez podyuma çıktı. 2005 yılında Fransa'nın Magny Cours pistindeki son yarışa Belçikalı rakibi Van Keymeulen'in bir puan gerisinde başlayan Kenan, bitime 50 metre kala geçilerek, belki şampiyonluktan oldu ama ikincilik podyumuna çıkarak 22 yaşında yeni bir uluslararası zafere imza attı.

1996 yılından bu yana motosiklet yarışlarında Türkiye ve yurt dışında birçok şampiyonluklar elde eden Sofuoğlu, motosiklet yarışlarında yurt dışında 50, Türkiye'de ise 650'yi aşkın kupa kazandı.

Türk lisansıyla Hollanda adına yarışlarda ter döken Kenan Sofuoğlu'na takım arkadaşları hiç destek vermedi. Fransız takım arkadaşı, sadece kendi şehrinin numarası olan 16'yı kullandığı için hem devletten hem de sponsorlarından destek görürken, Kenan Sofuoğulu Türkiye'de bir Türk sponsor bulamadı.

Dünyada milyonlarca kişinin ekran başında naklen izlediği İngiltere'nin Brands Hatch pistindeki yarıştan sonra şampiyonluğunu ilan ederek, podyuma çıkan Sofuoğlu, yaptığı İngilizce açıklamada, yaşadığı mutluluğu dile getirdi.Sofuoğlu, bundan sonra motor sporlarının Türkiye'de daha çok gelişeceğini vurguladı.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr

Hiç yorum yok: