Pazartesi, Kasım 27, 2006

Hangi Motosikleti Almalı?

Çevremde en sık karşılaştığım ve motosikletli hayata yeni başlayacakların kafasını en çok kurcalayan soruların başında gelir: Acaba nasıl bir şey almalı? Enduro, cross, racing, cruiser, scooter, maxi scooter? Ya markası? O da ayrı bir kararsızlık konusudur. Bir de işin içine fiyatlar girince durum iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hal alır.

İnternet siteleri gezilir, forumlara bakılır, yorumlar okunur, eşe dosta sorulur, bayiilere gidilir, fuarlar beklenir ve en çok da yanımızdan geçen tüm iki tekerlere şöyle "alıcı gözüyle" iyice bir bakılır.

Bazen durum daha nettir tabi. Belli bir tarz, marka, model vardır hayalimizde. Bütçesi de uygunsa bütçemize, bizden mutlusu yoktur artık. Ama çoğunlukla durum bu kadar basit olmaz maalesef.

Daha önce yine bu sayfalarda Motosiklet Tipleri hakkında bazı bilgileri paylaşmıştım. O nedenle şimdi o konuya yeniden girmeyeceğim.

Tarzınızı Belirleyin

Deneyimlerim bana gösteriyor ki bu kararsızlık aşamasında en doğru yol ilk önce içinden gelen sese kulak vermektir. Hiç baskı yapmadan, zorlamadan, sakince dinleyerek. İçinizdeki ses size, bir motorun üzerine oturduğunuzda o motorun size uygun olup olmadığını mutlaka söyleyecektir.

Beklentinizi Netleştirin

Tarzınızı belirlerken, satın alacağınız motosikletten ne beklediğinizi de olabildiğince net bir şekilde belirlemeye çalışın. Örneğin ağırlıklı olarak şehir içinde mi kullanacaksınız, yoksa dağa bayıra mı çıkacaksınız. Uzun yola çıkmayı düşünecek misiniz?

Kaç CC'lik Bir Rider Olacağınıza Karar Verin

En kafa karıştıran sorulardan biri de budur. Özellikle Racing tutkunları yüksek CC'lerden başlamak isterler. Bunun genel geçer bir kuralı olmamakla birlikte, özellikle motora ilk başlayacaklar için yüksek CC'ler önerilmez. Bana göre başlangıç için 125-250 cc idealdir. İlla hangisi derseniz 250 derim.

Marka Seçimi Önemli

Marka seçiminin öneminin birkaç nedeni var. Bir tanesi tabii ki istediğiniz tarza uygun modelleri olup olmadığı ve o modellerdeki başarısı. İkincisi fiyatının bütçenize uygun olup olmadığı, üçüncüsü satış sonrası servis yaygınlığı, hizmet kalitesi ve yedek parça durumları. Bu konularla ilgili mutlaka yeterli bir ön bilgi edinmeye çalışın.

Fiyatı Bütçenize Uygun mu?

Motor seçiminizi etkileyecek en önemli kriter budur belki de. Her ne kadar istemediğiniz tarzda bir motosikleti bedava da verseler kullanmayacak olsanız da istediğiniz bir motora sahip olabilmeniz için mutlaka bütçenize uygun olması gerekiyor.

Dolayısı ile bu noktada işe istediğiniz motorların bir listesini yaparak başlayın. Fiyat olarak sizin için imkansız olanları baştan eleyin. Daha sonra her motor için fiyat, kalite ve performansına göre bir puan verin. Puanları verirken kapsamlı bir ön araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

Motosiklet Gruplarına Üye Olun

Doğru motosiklet seçimi konusunda size en çok yararı olacak şey, doğru insanlara danışmaktır. İnternet ortamında rahatça bulabileceğiniz bir çok motosiklet grubu var. Bu gruplara üye olarak hem aynı tutkuyu paylaştığınız bir sosyal çevre edinebilir hem de diğer üyelerin deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.

Tabii ki motosiklet gruplarının hepsi uygundur diye bir şey yok. Bu konuda da seçiminizi doğru yapmanız gerekir.

Benim tavsiyem Türkiye'de motosiklet kültürünü sahiplenen ve düzeyli ortamıyla kendinden söz ettiren İstanbul Riders olacaktır. Bu gruba üye olmak için motosikletinizin olması bile gerekmez. Hatta İstanbul'lu olmanız bile gerekmiyor. Kısaca motosiklet kültürünü benimsemiş herkese kapılar açık.

Siz de Deneyimlerinizi Paylaşın

Eminim herkesin bir motorlanma ya da karasızlık içinde motorlanamama hikayesi vardır. Bu hikayelerinizi, görüşlerinizi, önerilerinizi, deneyimlerinizi burada paylaşın. Paylaşın ki motosikletli hayata yeni başlayacaklara azıcık ışık tutmuş olalım.

Konumuz "Hangi motosikleti almalı?" Evet herkes için değişir bu. Ama yine de kendi tercihlerinizi, nedenleri ile belirtebilirsiniz.

Dilerseniz yorum olarak yazın. Dilerseniz post@motortutkusu.com adresine yazılarınızı gönderin, ayrı bir başlık halinde bu sayfalarda yayınlayalım.

Yolunuz açık olsun...

1 yorum:

Gökalp dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler buypasa.com 'dan artık istediğim motosiklet aksesuarını alabilirim.