Salı, Ağustos 08, 2006

Yolların Yeni Fatihi: A-Bike

Hani insanda iki teker tutkusu olunca, iki tekerleği olan her türlü araç ilgisini çekiyor bir şekilde. Tabii bir de bu yeni bir şeyse antenler açılıveriyor hemen. Geçen gün Radikal'de çıkan bir haber işte bu nedenle hemen yakalayıverdi beni. Bir okuyun bakalım belki sizin de hoşunuza gider:

Britanya'da tasarlanan, Malezya'da üretilen ve internette satılan A-Bike, ünlü mucit Sir Clive Sinclair'in en yenisi. 10 saniyede katlanabilen altı kiloluk bisiklet 580 YTL

A-Bike

AFP - LONDRA - Ünlü mucit Sir Clive Sinclair kendi ifadesiyle 'bisiklet tasarımında son 120 yılda ortaya çıkan en radikal değişim'e imza attı. Britanya'da tasarlanıp Malezya'da üretilen ve internette satılan A-Bike, Sinclair'in en yeni buluşu. Küçük, sevimli ama hızlı ve dayanıklı bir tasarım olan A-Bike, gözde bisiklet modellerinden biri olma yolunda.

A-Bike'ın en önemli özelliği, 10 saniyede katlanıp açılabilmesi. Katlandığında bir çanta büyüklüğünde olan A-Bike, adını A harfi şeklindeki görünümünden alıyor. Sadece 5.6 kilogram ağırlığındaki bisiklet bunu alüminyum ve polimer yapısı, iç içe geçen fren kabloları ve 15 santimetre çapındaki tekerleklerine borçlu.

A-Bike'a gelenekçiler şüpheyle bakıyor ancak Sinclair'in savunması gayet net: "A-Bike, halihazırda piyasada bulunan en hafif bisikletin yarı ağırlığında, en küçük bisikletten ise üç kat daha küçük. Tarihte hiçbir zaman yeni bir tasarım, rakiplerine bu derece büyük fark atmadı."

Ticari başarıdan eminler

Sinclair, 1972'de dünyanın ilk cep hesap makinesini, 1977'de ilk cep televizyonunu, 1980'de de ilk ev bilgisayarı olan Sinclair ZX80'i icat ederek dünya çapında üne ulaşmıştı. Ancak başarısız icatları da oldu. 1985'te ürettiği üç tekerlekli pilli araç C5, sadece 17 bin adet satılabildi. Bu araç halen eBay koleksiyonerlerinin kült objeleri arasında.

Mucit, yeni buluşunun ticari başarısından ise emin. A-Bike'ın Avrupa'daki dağıtımcısı Mayhem UK, önümüzdeki bir yıl içinde A-Bike'ın 25 bin adet satılacağını tahmin ediyor.

Şimdilik yalnızca internetten satışı yapılan A-Bike'ın fiyatı, kargoyla birlikte 290 avro (yaklaşık 580 YTL). A-Bike'la bir test sürüşüne çıkan AFP muhabiri, aracın plastik pedallarının ipek gibi yumuşak olduğunu, ancak küçük tekerlekleri nedeniyle klasik bisikletlere göre kontrolünün biraz daha zor olduğunu söylüyor.

Bisikletin bir dezavantajı da bagaj konulacak yer olmaması. Tabii A-Bike'la, 80'lerin efsane bisikleti BMX'ler gibi 'pati çekmek', akrobatik hareketler yapmak ya da dağ bisikletleri gibi 'dere tepe düz gitmek' mümkün değil. Şehir içi kullanım için üretilen A-Bike'lar, asfalttaki derin çukurlarda bile problem yaşayabiliyor. Anlaşılan A-Bike, gelişmiş ülkelerin 'kaymak gibi' asfaltları için üretilmiş.

Radikal - 15/07/2006

Hiç yorum yok: