Çarşamba, Ağustos 09, 2006

Motorsiklet Değil Motosiklet

Günlük dilimizde yaygın bir şekilde kullandığımız yanlışlar vardır. Çoğu zaman yanlış öğrendiğimizden, halk arasında öyle kullanıldığından ve büyük ihtimalle öylesi kolayımıza geldiğinden sürdürürüz bu yanlışları. Mesela tipik bir örnek: "Herkez" mi "Herkes" mi? Tabii ki doğrusu "Herkes". Ama söylerken son harf kulağa "z" gibi geldiğinden, yazarken de öyle kullanasımız gelir.

Herneyse burada konumuz motosiklet olduğuna göre, bu konudaki en yaygın yanlışı söylememiz gerekiyor: "Motorsiklet" değil "Motosiklet". O kadar sıklıkla rastlıyorum ki, artık düzeltmekten ben sıkıldım. Bırakın günlük konuşma dilini, basılı yayınlarda bile rastlıyorum bu yanlışa. Hatta daha da ileri gideyim, motosiklet sitelerinde bile motorsiklet olarak kullanılıyor kimi zaman. Bu konu ile ilgili Google'da bir araştırma yaptım, Türkiye'de "motorsiklet" diye arama yapanlar "motosiklet" diye arama yapanların nederedeyse iki katı. Başka bir açıdan bakarsak Türkiye'de internette motosikletle ilgili bir şeyler bulmak isteyen, yani motosiklete ilgi duyanların sadece 3'te 1'i motosiklet kelimesini doğru kullanıyor.

Tabii burada konuyu sadece dil bilgisi yönünden kurcalamak doğru olmaz. Herşeyden önce motosiklet hayatımıza daha ne kadar girdi ki isminin de doğru girmesini bekleyelim. Yani bu konu daha çok toplum olarak motosiklete, motosiklet kültürüne ne kadar yakın ya da uzak olduğumuz ile ilgili bir şey. Toplumsal hayatımızda motosiklet daha çok yeni sayılır. Yakın zamana kadar, arada bir gördüğümüz meşin ceketli serserilerin, ya da bir takım aklı evvellerin kullandığı iki tekerlekli araçlar olarak görülürdü.

Daha geçen yıldı, belki hatırlarsınız, bir VW reklamında, otomobilin güvenliğini vurgulamak için, otomobilin içerisinde güvenle oturan bir çocuk ve bu "meşin ceketli serseriler" gösteriliyordu. Sonra motosiklet camiasının tepkisi ile reklam yayından kaldırıldı.

Biz böyle bir toplumdan geliyoruz, biz buyuz yani, ya da bu biziz, başkası değil. Çocukluğumuzda böyle şeyler gösterildi bizlere, daha bir çok şey gibi bunları da öğrendik. İşte onun için şimdi biraz zorlanıyoruz bu iki tekerlekli makinaları toplumsal hayatımıza sokmaya.

İşte belki biraz da bu yüzden, toplum olarak sadece motosikleti değil, ismini de doğru kullanmakta zorlanıyoruz.

Yıllara göre motorsiklet ve motosiklet araması

İllere göre motorsiklet ve motosiklet araması. Mavi: Motosiklet, Kırmızı: Motorsiklet

Hiç yorum yok: