Pazar, Temmuz 09, 2006

Vespa 60 Yaşında

Bugün hala karizmasından hiçbirşey kaybetmeden gururla yoluna devam eden Vespa 60 yaşında. Pek de tesadüf gibi görünmeyen Vespa'nın bu başarı hikayesine birlikte göz atalım. Haber 22.06.2006 tarihli Radikal'den:

Tekerlekli Stil 60 Yaşında

İtalyan stilinin en önemli temsilcisi Vespa'nın 60'ıncı yılında, üreticisi Piaggio da halka açılma kararı aldı

Vespa


MİLANO - Tekerlekli hiçbir şey, İtalyan stilini Vespa scooter'lardan daha iyi temsil edemez. Bu aracın 'kaygısızlığı' ifade etmesi, Audrey Hepburn ile Gregory Peck'in, Vespa üzerinde Roma'yı turladıkları 1953 yapımı 'Roma Tatili' filmiyle olmuştu. Filmden sonra Vespa'nın yumuşak hatlı tasarımı, tasarım müzelerinde ve daha da önemlisi Avrupalıların kalplerinde kendisine değişmez bir yer buldu. İtalyan ikonu, 60'ıncı yılını devirirken, efsane motosikleti üreten şirket Piaggio da halka açılıyor.

1884'te Rinaldo Piaggio'nun gemi parçaları üretmek amacıyla kurduğu şirket, uçak ve helikopter yapımına da başladı. Ama asıl başarıyı, 1946'da motosiklet sevmeyenler için yarattığı Vespa'yla yakaladı. Vespa'nın kadın bisikletinden esinlenerek yapılan açık tasarımı, bacakları ayırmadan oturmayı mümkün kılıyor ve topuklu ayakkabı giyen kadınların da rahatlıkla binebilmesini sağlıyordu.

'Saç kurutma makinesi' iyi üfledi!

İtalya, 2. Dünya Savaşı'ndan çıkarken ekonomisi de paramparça olmuştu. Piaggio şirketi genç tasarımcı Corradino D'Ascanio'dan İtalyanları yeniden harekete geçirecek bir araç tasarlamasını istedi. Nisan 1946'da ilk 15 Vespa scooter, şirketin Pontedera'daki fabrikasında üretildi. Sadece üç yıl sonra 35 bin Vespa, İtalya sokaklarında dolaşır olmuştu.

50'lerin sonunda 'London mod' modasının ortaya çıkması Vespa'nın Britanya'da da popülerleşmesini sağladı. Bu modanın takipçileri İtalyan sineması hayranıydı. Ancak hayranlıkları, 'yeni gerçekçilik'i ya da İtalyan gramerini öğrenmek şeklinde değil, Marcello Mastroianni gibi İtalyan yıldızların kıyafet ve tavırlarını taklit etmek şeklinde tezahür ediyordu. Vespa da bu modayla bir salgın gibi yayıldı.

Vespa'cıların baş düşmanı ise dönemin rock'çılarıydı. Onların favorisi Harley Davidson'dı ve Vespa'yı 'saç kurutma makinesi' olarak adlandırıp alay ediyorlardı. Ancak zamanla stil, gücü yendi ve Vespa, Harley'e oranla çok daha yaygın kullanılır oldu.

Gelecek ay, dünyanın ilk üç tekerlekli scooter'ı olan Piaggio MP3'ün piyasaya girmesiyle bu üstünlük daha da perçinlenecek gibi. (ap, Guardian)

Hiç yorum yok: