Çarşamba, Temmuz 19, 2006

Motosiklet Tarihi

Merak ettim, araştırdım. Bu tutkunu olduğumuz araç ilk kimin aklına gelmiş, ne zaman çıkmış ortaya diye. İşte Wikipedia'da motosikletin tarihi hakkında yazanlar:

Motosiklet; iki yada üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motoru aracılığı ile hareket eden bir yada iki kişilik ulaşım aracı.

İlk örnekleri bisikletlere motor takma girişimleriyle ortaya çıkmıştır. 1869 yılında ABD Massachusetts’li Sylvester Roper buhar gücüyle çalışan motosiklet benzeri bir taşıtı geliştirmeye çalışmıştır. 1884 yılında Edward Butler adındaki İngiliz üç tekerlekli bir ilk-örnek yapmıştır. 1885’de Gotlieb Daimler ahşaptan yapılmış bir bisiklet çerçevesine benzinli motor takma girişiminde bulunmuş, 1893 yılında Felix Millet beş silindirli bir motoru bir bisikletin ön tekerleğine takarak bugünkü motosiklete oldukça benzeyen bir taşıt gerçekleştirmiştir.

Başarılı ilk iki tekerlekli motorlu taşıt tasarımını Fransız mucitler Michael ve Eugene Werner gerçekleştirmiştir. Werner kardeşler aracın motorunu, kadronun altına iki teker arasına yerleştirdiler. O tarihten sonra motosiklet tasarımlarında motor hep aynı yerde kalmıştır.

Honda marka 3 tekerli motosiklet

Daimlerin ahşaptan yaptığı motosikleti

Hiç yorum yok: